10 petua atasi dark circle si “mata panda”

Enfuselle Eye Treatment membantu hilangkan lingkaran dibawah mata
Home remidies for Dark Circle

Home remidies for Dark Circle

Dark circle si “mata panda”. Ramai yang tidak sukakannya. Justeru saya ingin kongsikan 10 petua atasi dark circle si “mata panda” secara semulajadi. Selamat tinggal “si mata panda”. seraut wajah yang cantik pastinya terganggu jika dibayani mata panda atau lebih tepat disebut lebam atau lingkaran bawah mata.

Anda telah mencuba pelbagai produk kecantikan tetapi masih belum menampakkan kesan? jom kita lihat apakah faktor penyebab berlakunya dark circle si “mata panda”.

Faktor terjadinya dark circle si “mata panda”

Faktor keturunan juga memainkan peranan mempengaruhi dark circle si “mata panda”. Jika keluarga terdekat atau saudara mara mengalaminya, tidak mustahil anda juga turut mengalami dark circle si “mata panda”. Namun faktor keturunan ini boleh diatasi secara berperingkat menghilangkan dark circle si “mata panda”

Faktor alergi juga turut mempengaruhi pembentukan dark circle si “mata panda” ini. Ada sesetengah orang alergi dengan makanan dan apabila makan mata menjadi gatal dan merah. Sekiranya kerap menggosok bahagian mata yang gatal, lama kelamaan akan meninggalkan dark circle si “mata panda”.

Kebanyakan dark circle si “mata panda” adalah kerana faktor keletihan. Faktor ini trerjadi akibat kekurangan tidur dan suka mengamalkan tabiat tidur lewat.

Selain itu, faktor usia juga mempengaruhi dark circle si “mata panda”. semakin meningkat usia semakin kadar kolagen dalam badan menurun. Kulit akan kehilangan kolagen dan wajah mulai berkedut dimakan usia. Oleh itu penting untuk mengamalkan penjagaan wajah agar kekal muda sentiasa.

Faktor kekurangan zat besi juga mempengaruhi pembentukan dark circle si “mata panda”. Dalam hal ini pembuluh darah di bawah mata akan kelihatan lebih jelas . Pastikan anda mengamalkan pemakanan yang boleh menampung keperluan tubuh dan mengambil multivitamin secukupnya untuk penampilan mata yang sihat.

Amaran : Ketagihan alkohol merupakan salah satu penyumbang kepada dark circle si “mata panda”.

10 petua atasi dark circle si “mata panda” secara home remedies.

Natural home remidies

Natural home remidies

  1. Campurkan perahan jus lemon dengan sedikit air suam. Sapukan ke bahagian bawah mata dua kali sehari. Lakukan setiap hari sehinggan mendapat hasil yang memuaskan.
  2. Basuh uncang teh yang telah digunakan, dan simpan dalam peti sejuk selama 10-15 minit. Letakkan uncang teh yang sejuk di atas mata. Rehat selama 15-30 minit. lakukan sebelum tidur untuk kesan yang lebih memuaskan.
  3. Kupas kentang dan potong nipis, lekakkan pada mata. Biarkan selama 20 minit.
  4. Sapukan air sejuk dari peti ais di bahagian bawah mata setiap kali bangun dari tidur.
  5. Bancuh sebiji kuning telur dan campurkan dengan sedikit madu dan perahan lemon. Sapukan adunan tersebut pada sekeliling mata terutama bahagian bawah mata. Sapukan sekitar mata sebelum tidur dan bilas pada keesokkan harinya.
  6. Sapukan minyak sapi sekitar bawah mata. Biarkan selama 15 minit kemudian bilas dengan air suam.
  7. Sapukan almond oil. Almond oil kaya dengan vitamin E yang membantu mencerahkan bahagian bawah mata dengan lebih efisyen.
  8. Potong tomato atau timun dalam bentuk bulat dan tutup bahagian mata. Relakskan diri selama lebih kurang 15 minit. lakukan setiap hari untuk menampakkan kesan.
  9. Dark circle si “mata panda” juga boleh diatasi dengan sapukan rose water sekeliling mata dengan sapuan yang lembut.
  10. Anda juga boleh mencuba menggunakan eye treatment yang terbaik untuk mata. Kulit mata sangat sensetif dan anda perlu menjaga mata anda supaya tidak menjadi lebih teruk.

Ada sebahagian petua ini juga digunakan oleh orang barat untuk mengatasi Dark circle si “mata panda” Orang barat sangat menitik beratkan penjagaan bawah mata supaya mereka sentiasa tampil lebih cantik.

Jika anda ingin memilih set penjagaan wajah saya mencadangkan agar anda menggunakan Set Penjagaan Kulit Shaklee. Terbukti secara klinikal dengan menggunakan 16 ramuan sumber alam.

 

Atasi mata panda dengan Eye treatment Shaklee

Atasi mata panda dengan Eye treatment Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat kepada anda. Jika anda mempunyai sebarang masalah kesihatan dan kecantikan anda boleh segera mendapatkan khidmat konsultasi daripada saya secara percuma. Produk Shaklee menambah nilai pada kesihatan dan kecantikan secara semulajadi. Jadilah sebahagian daripada ahli kami yang berdaftar secara sah.

Nur Azura SID 1211475

Trusted Shaklee Indepandent Distributor

Hubungi : 011-10753394

Pengedar sah Shaklee Pekan

Rakan Kecantikan Anda

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at this Web is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di Web adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau kelewatan rawatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

One thought on “10 petua atasi dark circle si “mata panda”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge